понеделник, 22 август 2011 г.

Съвременни политици на Гърция


Георгиус Папандреу е роден в Сейнт Пол, щата миннесота-САЩ, на 16 юни 1952 г. Получава образованието си в учебни заведения в Съединените щати, Швеция и Канада. Той има бакалавърска степен по социология от Амхърст Колидж, щата Минесота (1975 г) и магистърска степен по социология от Лондон Скул ъф Икономикс (1977 г). Папандреу е член на Центъра за международни отношения в Харвардския университет от 1992 до 1993 г. За пръв път е избран в парламента през 1981 г. и като министър в кабинета през 1985 г., когато е назначен за заместник-министър на културата. Папандреу е назначаван два пъти за министър на образованието и религиозните въпроси и за заместник-външен министър, преди да бъде назначен за външен министър в правителството на Костас Симитис през 1999 г. Женен е и има две деца. Папандреу е член на една от най-високопоставените политически фамилии в Гърция. Баща му Андреас, който е основател на ПАСОК , и дядо му Георгиос, на когото той е кръстен, са били премиери няколко пъти.



Дора Бакояни е родена на 6 май през 1954 г. в Атина. Израснала е в чужбина, докато семейството й е било в изгнание във Франция и Германия при управлението на хунтата на полковниците в Гърция от 1967-1974 г. Тя е дъщеря на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис и съпруга на депутата Павлос Бакоянис, убит от терористичната организация “17 ноември”. През 1998 г. се омъжи повторно за бизнесмена Исидорос Кувелос. Образование: „Политически науки и комуникация” в Мюнхенския университет и „Публично право” в Юридическия факултет на Атинския университет. През март 1993 г. като министър на културата те представя план за промени на град Атина и по-конкретно за подобряване на околната среда . Избрана е за кмет на Атина на общинските избори през 2002 г. със 60,6% от гласовете. През 2005 г. е избрана за градоначалник на годината от Организацията на кметовете на градовете по света (чието седалище е в Лондон). Главната й заслуга бе успешното организиране на летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. Външен министър в правителството на Караманлис.Тя има две деца – Алексия и Костас.


Константинос Караманлис е роден на 14 септември 1956 в Атина и е първият министър-председател на Гърция, роден след Втората световна война. Племенник е на бившия гръцки президент Константинос Г. Караманлис. Завършва Юридическия факултет на Атинския университет и частния колеж "Дери". Обучението си продължава в САЩ със следдипломна квалификация в Училището по право и дипломация "Флетчър" към Университета "Тъфт", където придобива магистърска степен и прави докторат по политически науки, международни отношения и история на дипломацията. В периода 1984–1989 г. упражнява адвокатска професия и активно сътрудничи на сп. «Οικονομικός Ταχυδρόμος». През 1989 г. е избран за депутат от партия Нова демокрация от район Солун, а през 2004 г. от район Лариса. През 1997 г. е избран за председател на Нова демокрация, след поражението на партията на изборите през 1996 г. От 2004 г. до 2009 г. е министър-председател на Гърция. Женен е за Н. Пазаитис и има две деца.

Няма коментари: